Zonnepanelen

Alles over zonnepanelen

Zonne-energie is gratis, duurzaam en onbeperkt. Het wordt opgewekt door de zonnepanelen op jouw dak en je kunt terug leveren aan de energieleverancier. Dat is wat de meeste mensen weten over zonnepanelen en het opwekken van energie. Maar hoe werkt het nu precies? Als toekomstig eigenaar van een zonnepaneel systeem wil je precies weten hoe dit werkt. Wij leggen het graag aan je uit.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, die naast elkaar in een weerbestendig frame worden geplaatst. Deze zonnecellen kunnen zonlicht omzetten in elektriciteit. Dit noemen we ook wel het ‘photovoltaïsch effect’. Het zonlicht maakt de elektronen in de zonnecel los en in de bovenste laag ontstaat er een positieve lading. De onderste laag krijgt een negatieve lading waardoor er gelijkstroom ontstaat. Wil je meer weten over de werking van zonnepanelen? Op onze pagina ‘Hoe werken zonnepanelen’ gaan we hier veel verder op in.

Wist je dat: De meeste zonnepanelen gemaakt worden van silicium? Silicium is een scheikundig element ontdekt in 1787. Een van de geweldige eigenschappen is dat het een halfgeleider is met foto-elektrische eigenschappen.

Hoe voordelig is zonne-energie voor jou?

Wij komen kosteloos bij je langs

Vrijblijvende kostenberekening

Zonnepanelen zonder investering

Offerte aanvragen

De laatste technologie

In de afgelopen decennia heeft de technologie rondom zonnepaneel systemen een gigantische ontwikkeling doorgemaakt. De zonnepanelen van nu hebben vergeleken met 10 jaar terug een veel hoger rendement. Hierdoor wordt het voor steeds meer huishoudens interessant om zo’n systeem aan te schaffen. Daarnaast zijn de productiekosten aanzienlijk gedaald en steunt de regering dit soort duurzame vormen van energieopwekking met subsidie om het nog aantrekkelijker te maken. De zonnepanelen van De SolarStudio komen van DSE. Zij zijn marktleider op het gebied en hebben inmiddels in meer dan 45 landen over de hele wereld eindgebruikers.

DSE is een ultramoderne fabrikant en marktleider

DSE panelen worden geproduceerd in de ultramoderne fabriek van de Sonnenstromfabrik (CS Wismar GmbH). Naast het Duitse hoofdkantoor in Wismar hebben zij ook dochterondernemingen in Nederland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje. Installateurs en eindgebruikers in meer dan 45 landen over de hele wereld zijn overtuigd van de uitstekende kwaliteit van DSE producten.

De hoogste efficiëntie

De meest geavanceerde productieapparatuur. Deutsche Solar Exclusiv maakt gebruik van volledig geautomatiseerde, hoogwaardige productiefaciliteiten. Voor de glas/glas- en speciale panelen heeft het ontwikkelteam van Deutsche Solar Exclusiv speciale machinale oplossingen gevonden, waardoor permanent hoge kwaliteit en proceszekerheid gewaarborgd zijn. Het hele productieproces wordt integraal bewaakt. De grondstoffen, componenten en panelen zijn uitgebreid getest.

Doelstellingen van DSE

Het doel van DSE is het maken van Duitse zonnepanelen van sublieme kwaliteit.

DSE maakt uitsluitend GLAS/GLAS zonnepanelen die in vergelijking met traditionele zonnepanelen een veel langere levensduur hebben.

Het Topmodel van DSE is het Premium Glas/Glas Triple Black paneel. Marktleider op het gebied van esthetiek, het enige Triple Black paneel in de markt waarbij zelfs de metalen busbars boven en onder het paneel zwart zijn gemaakt (dus geen lelijke metalen randen meer zichtbaar).

325 WP per paneel met een positieve tolerantie.

Meer informatie? Download de technische specificaties

Ontvang onze brochure per email

Verschillende soorten zonnepanelen

Binnen de zonnepaneel systemen zijn er ook verschillende soorten beschikbaar. In Nederland kennen we vooral de volgende 4 soorten; monokristallijn, polykristallijn, amorf ook wel dunne film en glas-glas zonnepanelen. Elk soort heeft zo zijn voor- en nadelen variërend tussen rendement en kosten. Wij hebben de belangrijkste even voor je in een overzicht gezet.

Monokristallijn

Dit soort paneel heeft ten opzichte van andere soorten een zeer hoog rendement. De naam zegt het al (monokristal), hier bestaan de zonnecellen uit een kristal. Kenmerkend is dat het oppervlak zwart of donkerblauw van kleur zijn en geordende elektroden heeft. Monokristallijn zonnepanelen zijn vooral gunstig voor huiseigenaren met een klein dak omdat een paneel meer opwekt dan een amorf of polykristallijn zonnepaneel.

Polykristallijn

De polykristallijn zonnepanelen hebben meerdere en grotere kristallen. Het grootste voordeel van dit type paneel is dat ze relatief goedkoper zijn en alsnog aardig wat rendement opleveren. Je herkent polykristal zonnepanelen aan het patroon van gebroken scherven in het paneel. Ten opzichte met de monokristal zonnepanelen scheelt het maar een paar procent in het rendement. Vooral voordelig wanneer je meer dan genoeg ruimte hebt op het dak.

Amorf zonnepanelen

Amorf zonnepanelen of dunne film zonnepanelen hebben geen overduidelijke kristalstructuur. In dit soort panelen wordt namelijk gebruik gemaakt van amorf silicium. Dit soort silicium, dat geen overwegend duidelijke kristalstructuur heeft, is hierdoor veel buigzamer dan de mono- of polykristallen variant. Het grootste nadeel is dat de panelen veel minder rendement hebben dan de andere zonnepanelen. Daarentegen liggen de productiekosten wel veel lager. Wat het wellicht weer aantrekkelijk maakt.

Glas-Glas zonnepanelen

Glas-Glas zonnepanelen hebben ten opzichte van de andere zonnepanelen veruit het meeste rendement. De zonnecellen worden tussen twee glasplaten met een onder folie in een aluminium frame geplaatst. Door het gebruik van de twee glasplaten en onder folie kunnen de zonnecellen veel meer energie opwekken.

Oude en nieuwe generatie

Binnen de glas-glas zonnepanelen maken we onderscheidt tussen de oude en de nieuwe generatie. De meeste zonnepanelen die je nu ziet vallen onder de oude generatie. Deze zonnepanelen hebben namelijk een aanzienlijk lager rendement en levensduur dan de nieuwe generatie. De zonnepanelen van de SolarStudio zijn van de nieuwste generatie. Deze glas-glas panelen hebben een garantie van 30 jaar en een verwachte levensduur van 50 jaar. Daarbij hebben de DSE-zonnepanelen na 30 jaar nog een minimaal rendement van 87%! Ter vergelijking, bij de oude generaties en andere type zonnepanelen ligt dit rendement al na 25 jaar onder de 80%. Will je meer informatie over de DSE-zonnepanelen? Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan met een van onze adviseurs.

Onze projecten

Hoe haal ik het maximale voordeel uit mijn zonnepanelen?

Allereerst hangt het ervan af welk type zonnepaneel je kiest. Zoals we hierboven aangeven, zit er nogal een verschil tussen het rendement van een glas-glas zonnepaneel en die van een amorf zonnepaneel. Daarnaast bepaalt de wattpiek het maximaal te leveren vermogen van een zonnepaneel. Vervolgens speelt de plaatsing, hellingshoek, het totale oppervlak en het type omvormer ook mee. Om het daadwerkelijke rendement te bepalen, kun je het beste een vrijblijvende afspraak maken met een van onze adviseurs. Zij kunnen op locatie je precies vertellen wat zonnepanelen voor jou kunnen opleveren.

Tips om meer rendement uit zonnepanelen te halen

  • Zorg voor voldoende ventilatie rondom de zonnepanelen.
  • Zorg voor een zijwaartse hellingshoek van 5 graden ten westen van het zuiden voor de meest optimale ligging.

Zijn zonnepanelen de oplossing voor de toekomst?

Zonnepaneel systemen zullen met het rendement van nu niet het wereldwijde energieprobleem oplossen. Logisch, als je bedenkt dat om dit probleem op te lossen met zonnepanelen, we 140 miljard m2 aan zonnepanelen moeten plaatsen. Voor de duidelijkheid, dit is 14 miljoen ha of 28 miljoen voetbalvelden. Toch zijn de mogelijkheden met zonnepanelen zeer gunstig. Op individueel niveau valt er namelijk wel heel veel winst te behalen.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, die naast elkaar in een weerbestendig frame worden geplaatst. Zonnecellen worden gemaakt van silicium. De grondstof van silicium is zand en dat is in overvloedige hoeveelheden aanwezig op aarde. Het meest gebruikte type zand heet ‘polykristallijn silicium’. Panelen die hiervan zijn gemaakt zijn blauw van kleur. De monokristallijn panelen hebben vaak een donkere kleur. Meest gangbaar is de keuze voor zwarte panelen.

De zonnecellen vangen licht op, en zetten dat om in gelijkstroom. Via een omvormer wordt deze gelijkstroom omgezet in wisselstroom, die gelijk in huis gebruikt kan worden. Eventueel te veel opgewekte energie wordt terug geleverd aan het energienet.

Wp is het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan leveren onder ideale omstandigheden. In Nederland komen deze ideale omstandigheden nauwelijks voor. Hier levert één Wp ongeveer 0,85 kWh als uw panelen op het Zuiden zijn gericht onder een hoek van tussen de 20 en 40 graden met de horizon.

Een andere veelgebruikte term voor zonnestroom is PV. PV staat voor het Engelse Photo Voltaic.

Nee, ook met bewolkt weer, zon achter de wolken en in de winter leveren zonnepanelen stroom. Daglicht is voldoende. Zonnepanelen werken bij alle temperaturen, dus ook als het vriest.

Nee, je kunt zonnepanelen zonder vergunning plaatsen. Een uitzondering hierop vormen monumenten en woningen binnen een beschermd dorps/stadsgezicht.

Zonnepanelen kunnen zowel op een schuin als een plat dak geplaatst worden. Optimaal is een dak op het zuiden met een helling van circa 35 graden. Ook daken naar het oosten en westen leveren nog genoeg rendement op. Op een dak gericht op het noorden is het plaatsen van zonnepanelen minder zinvol. Lees meer over zonnepanelen en type daken hier.

In principe hoeven zonnepanelen niet schoongemaakt te worden, ze worden gereinigd door de regen.

Dat hangt helemaal af van uw verbruik van elektriciteit, de situatie waar de zonnepanelen geplaatst kunnen worden en de stand van de panelen ten opzichte van de zon. Tijdens een afspraak rekenen we het precies voor u uit. Lees hier alvast meer over de afmetingen van zonnepanelen!

In het algemeen duurt het plaatsen van zonnepanelen maximaal een dag en gaat zonder hak- of breekwerk Ook de omvormer en de bekabeling worden dezelfde dag geregeld. De aansluiting op het elektriciteitsnet kan dezelfde dag of enkele dagen later plaatsvinden.

Maak een afspraak met de SolarStudio en wij berekenen direct uw voordeel.

Deze wettelijke regeling houdt in dat u de door u opgewekte energie aan het energienet kan terug leveren (ongeacht bij welke energiemaatschappij u zit) en daar op een ander tijdstip weer uw energie aan kunt onttrekken. Uw opbrengsten en uw kosten worden dus gesaldeerd. Kortom, echt alle door u geproduceerde energie kunt u dus echt gratis consumeren, ondanks dat u wel gebruik maakt van het elektriciteitsnet. Wanneer u jaarlijks meer levert dan afneemt, dan krijgt u van de meeste energiemaatschappijen tussen de 7 en 9 cent uitbetaald per geleverde kWh.

Men gaat er tegenwoordig van uit dat kwaliteitszonnepanelen 30 tot 40 jaar meegaan, en de omvormer ongeveer 25 jaar. Over de loop van jaren vermindert het rendement. Dat is ook per paneel verschillend. Op de panelen van de SolarStudio zit 30 jaar vermogens- en productgarantie met een verwachte levensduur van 50 jaar.

Dat kunt u zelf thuis per zonnepaneel aflezen. Na één jaar doet de SolarStudio een volledige inspectie van uw systeem. Uiteraard kunt u bij vragen of problemen altijd contact opnemen met de SolarStudio: 036 – 76 010 18.

Voordat we de zonnepanelen plaatsen monteren een speciale stellage op het dak. Op deze stellage worden de zonnepanelen bevestigd. Hierdoor kunnen we op verschillende soorten daken, de juiste hellingshoek creëren. Vraag ons naar de mogelijkheden en onze verschillende montagesystemen.

Afhankelijk van hoeveel elektriciteit u verbruikt en hoeveel zonnepanelen u kan plaatsen. Kunnen we berekenen hoeveel u kan besparen.

Ervanuit gaan dat een gemiddeld zonnepaneel de afmeting van 100cm x 165cm heeft en een vermogen heeft van 250 wattpiek. Levert één zonnepaneel per jaar zo’n 225 kWh op.

De gemiddelde zonnepanelen leveren 276 kWh per jaar op. Een gemiddeld Nederlands gezin verbruikt rond de 3500 kWh per jaar. Dit zou betekenen dat een gemiddeld gezin ongeveer 13 zonnepanelen nodig heeft.

Vragen of interesse in zonnepanelen? Neem contact op!

De SolarStudio komt graag kosteloos en vrijblijvend bij je langs om voor jou uit te rekenen hoe voordelig zonne-energie is.

Contactinformatie

Lange Dreef 8
4131 NH Vianen